Telkens Weer
Willeke Alberti Lyrics


Jump to: Overall Meaning ↴  Line by Line Meaning ↴

Telkens weer, haal ik me in m’n hoofd
Dat ik die hemel krijg, die me wordt beloofd
Telkens weer, wordt alle blauw weer grauw
Sta ik teleurgesteld, buiten in de kou

Maar telkens weer, denk ik er komt er één
Waar ik alléén voor leef, mijn hart aan geef
Bij wie ik vind, dat wat ik nu ontbeer
Liefde voor altijd, telkens weer

Telkens weer, slaat wat er vroeger was
Weer als een vlam omhoog, uit de oude as
Telkens weer, alsof het nooit geneest
Blijft er die pijn bestaan, om wat is geweest

Maar telkens weer, denk ik er komt er één
Waar ik alléén voor leef, mijn hart aan geefBij wie ik vind, dat wat ik nu ontbeer
Liefde voor altijd, telkens weer

Overall Meaning

The song Telkens weer by Willeke Alberti is a reflective and emotive ballad about the longing for love and the search for a fulfilling relationship. The lyrics express the hopeful yet sometimes painful experience of seeking someone who will provide the happiness and comfort promised in the "heaven" of a loving relationship. At the same time, the song acknowledges the difficulty of letting go of past hurts and regrets, which can keep one feeling cold and alone even in the face of the most promising connections.


The first verse sets the stage for the song's theme of longing and disappointment. The singer imagines a "heaven" of love and companionship that seems just out of reach, and laments each time the sky turns grey and hope fades. However, she still holds onto the hope that there is someone out there waiting for her, someone who will bring the warmth and love she craves.


In the second verse, the song shifts to a more nostalgic mood, as the singer reflects on past relationships and how they continue to affect her. The pain of lost love is compared to a fire that never fully goes out, flaring up again and again despite efforts to move on. Nevertheless, the hope for a new, healing love remains strong, and the singer looks forward to the day when she can find a love that will last "telkens weer" - time and time again.


Overall, Telkens weer is a powerful meditation on the human desire for love and connection, and the struggles that come with that search. It's a reminder that even when past wounds still smart and the future looks uncertain, the hope and promise of real, lasting love is always worth pursuing.


Line by Line Meaning

Telkens weer, haal ik me in m’n hoofd
Repeatedly, I keep thinking to myself


Dat ik die hemel krijg, die me wordt beloofd
That I'll receive the heaven that was promised to me


Telkens weer, wordt alle blauw weer grauw
Continuously, everything turns grey and dull


Sta ik teleurgesteld, buiten in de kou
Leaving me disappointed and stranded in the cold


Maar telkens weer, denk ik er komt er één
Yet, I still believe that there will be someone


Waar ik alléén voor leef, mijn hart aan geef
Whom I'll dedicate my life and give my heart to


Bij wie ik vind, dat wat ik nu ontbeer
The person who will provide me with what I currently lack


Liefde voor altijd, telkens weer
Eternal love, repeatedly


Telkens weer, slaat wat er vroeger was
Once again, what was in the past strikes me hard


Weer als een vlam omhoog, uit de oude as
Igniting like a flame, rising from the ashes


Telkens weer, alsof het nooit geneest
Continuously, as if the wound never heals


Blijft er die pijn bestaan, om wat is geweest
The pain still lingers, for what has been


Maar telkens weer, denk ik er komt er één
Nonetheless, I believe that there will be someone


Waar ik alléén voor leef, mijn hart aan geef
The one whom I'll live for and give my heart to


Bij wie ik vind, dat wat ik nu ontbeer
The person who will provide me with what I currently lack


Liefde voor altijd, telkens weer
Eternal love, repeatedly
Contributed by Tyler I. Suggest a correction in the comments below.
To comment on or correct specific content, highlight it

Genre not found
Artist not found
Album not found
Song not found
Most interesting comment from YouTube:

Gijs Schubert

Willeke wat zing en acteer jij dit prachtig! Aangrijpend! Ik hou het niet droog bij vanaf 2:18 en 2:44. Die tranen zijn echt..... Wat een prachtige tekst van Friso Wiegersma, die ook "Het Dorp" van Wim Sonneveld dichtte. Over de ontstaansgeschiedenis van dit lied schreef Friso in zijn eigen boek:
"Mijn vriend Hans van der Woude figureerde in een film die Frans Weisz aan het maken was naar Rooie Sien, het bekende vooroorlogse volksdrama, met in de hoofdrol Willeke Alberti. Ruud Bos componeerde er de muziek voor en op een dag belde hij me op met de vraag of hij even langs kon komen. Frans Weisz had het idee gekregen dat Willeke tegen het eind van de film een slotlied moest zingen, maar niet zomaar een lied, nee, het moest een getuigenis zijn, een ontboezeming. De muziek was er al, want de woorden moesten geschreven worden op de themamuziek, het leidmotief van Rooie Sien. Was er een idee waarover het moest gaan, vroeg ik aan Ruud. Nou, over een vrouw die in haar liefdesleven nogal wat klappen heeft gehad, maar toch in liefde blijft geloven, zoiets. In wat voor stijl moet ik dit nu schrijven, dacht ik, toen Ruud weg was. Willeke speelt een nachtclubzangeres uit de jaren dertig, moest ik een soort smartlap voor haar schrijven? Dat moest ik maar gauw vergeten, want zoiets werd bij mij bijna automatisch een grap, een soort 'Nikkelen Nelis'. Maar een soort gepolijste Cole-Porter-achtige song moest het ook niet worden. Iets daartussenin dan: een oprecht lied, recht voor z'n raap, niet literair, aanleunend tegen het volkse.

De melodie die ik van Ruud had gekregen sprak me zeer aan en na een tijdje luisteren was het me duidelijk dat op de drie noten van het begin, het midden en het einde dezelfde woorden moesten komen: die moesten de kern van de zaak zijn. Ik liep zingend door het huis: 'Vroeg of laat, Nu of nooit, Dag en nacht' - allemaal niks, totdat ik op de regel kwam 'Telkens weer'. Dat was het, dat wist ik zeker, ook al wist ik nog helemaal niet wat er telkens weer moest gebeuren. Maar als je zulke woorden eenmaal hebt, heb je de basis van het lied en ben je op de helft. Hieruit ontstond dus het lied 'Telkens weer'.

Uiteindelijk werd het een song die de Amerikanen een torch-song noemen, een woord waar geen Nederlandse vertaling voor is, het is een soort 'levenslied' over een gebroken of onbeantwoorde liefde, waarin de zangeres ondanks alles toch de toorts (de torch) van haar liefde brandend houdt: 'I'll go on, carrying the torch for my Jim' is een van de bekende regels in dit genre. Willeke zong en zingt dit nummer met zo'n geloof en overtuiging, dat zij tot nu toe voor mij de zangeres van 'Telkens weer' is gebleven.

Toen ik de tekst af had waren Frans Weisz en Ruud Bos er heel tevreden over en Willeke nam het liedje op en playbackte het in de daarvoor bestemde nachtclubscène. Hans van der Woude belde me meteen vanuit de studio op met de mededeling dat de opnames steeds gestopt moesten worden omdat Willeke dan in tranen uitbarstte, evenals trouwens de vrouwelijke figuranten die als publiek fungeerden, met knippende tassen en zakdoeken.

'Het wordt een regelrechte hit,' zei Hans. Het verhaal deed de ronde en ik werd door de pers gebeld met de vraag of ik bij het schrijven aan Joop Oonk gedacht had. Aan wie? Joop Oonk, de man waar Willeke net van gescheiden was. Nou nee, daar had ik niet aan gedacht.

Toen de film in 1975 was uitgekomen en een succes bleek, werd ondanks dit alles het liedje wel mooi gevonden, maar beslist niet een directe hit. Zoals 'Het dorp' heel langzaam het lied van Wim was geworden, zo groeide 'Telkens weer' geleidelijk uit tot het lijflied van Willeke. Uiteindelijk werd het bij een van de uitreikingen van het Gouden Kalf aangekondigd als het 'mooiste Nederlandse filmlied'.All comments from YouTube:

Simon P.M.J. Boon

Tot op heden ongeëvenaard, tekst, melodie, stem, schoonheid, voordracht, alles klopt. Wat een vakvrouw! ❤

Ernst Soolsma

Als je niet gelukkig bent dan krijg je een steek in hart als dit liedje hoort. Als je Willeke al je leven lang kent begrijp je het nog beter. Een prachtige en mooie vrouw met een geweldige stem.

D Doeser

Welterusten voor straks Slaap lekker allemaal en gezond weer op Rij voorzichtig denk aan mij !❤🇳🇱🙏🌹👋😘

Tjakkolina Douwstra

Zeker weten Een vakvrouw ❤❤

dirk kloos

3:03

dirk kloos

Schitterend mooi

patrizio Ganda

Dit is gewoonweg een meesterwerk van de Nederlandstalige muziek. Er zijn er nog hoor, maar dit staat zeker hoog in de top 10. Prachtige tekst en fantastisch gezongen door een al even fantastische zangeres.
Zeer emotioneel. Hou het inderdaad maar droog tussen 2:18 en 2:44. Bedankt Gijs Schubert voor je commentaar hier onder.

D Doeser

Telkens weer " KIPPENVEL " Onvergetelijk JAAR 2022.TIJDSTIP 16:39 UUR MIDDAGS ❤🇳🇱👍🌹👋

Irene E

zo ongelooflijk mooi. Inderdaad één van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven en zo prachtig gezongen.

cynthia71476

So true! Beautiful song!💯

More Comments

More Versions